zaterdag 14 april 2012

Gevulde tomaten uit de oven

Dit is heel eenvoudige en leuke manier om tomaten bij de maaltijd te presenteren!
Zeer smakelijk voor ontbijt of lunch.
Ook kun je dit als voorafje voor het hoofdgerecht serveren,
En natuurlijk een héél leuk gerechtje op de barbecue!

Zonder te veel inspanning heb je wat lekkers op tafel...
Volgende keer moet ik er meer maken, ze waren namelijk zó op :-)


Om dit leuke gerechtje te maken heb je eigenlijk maar heel weinig nodig.
Dit is wat ik gebuikt heb:
- 6 tomaten
- 6 eieren
- 4 plakjes cheddar smeltkaas
- eventueel een beetje zout
- een schaaltje geraspte oude kaas
- ongeveer twee eetlepels gebakken uitjes
- een eetlepel peterselie

Zet de oven alvast aan op ongeveer 200 graden.
Was de tomaten lekker schoon.
Snijd dan de bovenkant eraf, zo dicht mogelijk bij het steeltje ( of waar dat gezeten heeft),
zodat je zoveel mogelijk tomaat overhoud om te vullen.
Hol de tomaten uit, en zet ze in een ovenschaal.

Ik heb hiervoor muffinvormpjes gebruikt.
Van stukjes aluminiumfolie heb ik vierkantjes gescheurd.
Die heb ik in de muffinvormpjes gelegd, en daarop de uitgeholde tomaten.
Van het aluminiumfolie heb ik rondom de tomaten opstaande randjes gevouwen.
Breek per stuk de eieren eerst boven een glas open.
Zo heb je zekerheid dat de dooiers heel blijven,
en dat ze zonder uitloop van de dooier in de tomaten kunnen.
Op die manier kun je ze ook beheerst in de tomaten gieten.
Scheur de plakjes smeltkaas in stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
Als dit klaar staat kun je aan de slag.

Zorg er voor dat het aluminiumfolie omhoog gevouwen is,
zodat straks het eiwit er niet uit kan lopen.
Doe in elke uitgeholde tomaat een aantal stukjes cheddar.
Verdeel ze zo, dat de binnenwand bedenkt is met de smeltkaas.
Van dichtbij ziet het er zo uit:
Druk de kaas eventueel nog een beetje naar beneden en opzij,
zodat er een kuiltje ontstaat.

Breek per tomaat steeds een ei en zorg er dus voor dat de dooier heel blijft.
Giet nu voorzichtig het ei vanuit het glas op de smeltkaas, in de tomaat,
en zorg er dus voor dat de dooier in de tomaat komt.
Doordat het folie als een kommetje omhoog is gevouwen,
blijft het hele ei mooi om de tomaat liggen.
Nog even van dichtbij gezien:
De tomaten zijn gevuld en kunnen de oven in.
Zet ze nu in de oven voor ongeveer 10 minuten, zodat het eiwit mooi stolt.
Van dichtbij zie het stollende eiwit, met daarnaast de smeltende kaas.
Nu kun je er de oude kaas overheen strooien.
Zet de tomaten met de geraspte kaas weer in de oven terug,
tot de geraspte kaas is gesmolten.
Dat duurt ongeveer 10 minuutjes.
Ze zijn nu klaar!
Bestrooi ze vóór het opdienen met gefrituurde uitjes, omdat dat zo lekker is,
en een beetje peterselie voor de sier :-)
Nu kun je het aluminiumfolie openvouwen en de tomaat eruit halen.
Heerlijk tijdens het ontbijt of lunch bij de boterham!
Maar ook als gezellig voorafje bij het diner!
Of gewoon lekker uitlepelen als tussendoortje :-)
De warme dagen komen er weer aan,
dus ook een leuk ideetje om op de barbecue te leggen!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: