woensdag 26 september 2012

Scandinavisch Knäckebröd

Heerlijk rijk gevuld met waldkorn, granen en pitten!
Lekker knapperig en vers gebakken!
Prachtig luchtig knäckebröd.
Heerlijk vol met allerlei granen en pitten zoals:
tarwe, mout, gerst, rogge, zonnebloem, haver, lijnzaad,
zemelen, pompoenpitten, maanzaad en sesam!

En ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken.
Dit zijn de ingrediënten:
- 330 gram Waldkorn all-in
- 330 gram all-in met pitten
- 1 eetlepel gist
- 100 gram zonnebloemolie
- 250 gram water
- 40 gram honing
- 1 ei
- 6 eetlepels koffiemelkpoeder

- een beetje ei om te bestrijken
- zonnebloempitten, maanzaad en sesamzaad
om te bestrooien.
Het is makkelijk om alle ingrediënten in de broodbakmachine te doen.
Ik gebruik de machine alleen om te mengen.

Weeg de 2 soorten all-in mixen af en doe ze in de mixkom:
Doe er dan het gist, de olie, het ei,
de honing en de melkpoeder bij:
Zet de broodmachine aan op het programma 'deeg',
en laat de machine draaien:
Tot het programma klaar is met mengen:
Laat de machine aan staan,
want nu krijgt de machine de juist temperatuur om het deeg te laten rijzen.
Mijn ervaring is, dat het deeg nog niet voldoende gerezen is
als de machine helemaal klaar is het het programma.

Ik laat het deeg er dan gewoon in de mixkom zitten tot het deeg
het dubbele volume heeft.
Het deeg is enorm gerezen.
Je kunt nu de lucht eruit drukken:

Bebloem het werkvlak,
en leg hier het deeg op:
Deel het deeg doormidden:

Zet ondertussen de oven aan op 40 tot 50 graden.
Niet hoger, want dan zal de oven al gaan bakken.

Bekleed een bakplaat met bakpapier,
en verdeel hier het deeg helemaal over.
Op de foto hieronder heb ik de eerste plaat al klaar:
Druk het deeg eenvoudig uit met je handen...
en verdeel het met je vlakke hand over de hele bakplaat...
Klaar met verdelen:
Strijk er nu los geklopt ei overheen:
En strooi het dan rijkelijk met zonnebloempitten, sesamzaad en maanzaad.
Druk de zaden in het deeg:
... en prik zeer regelmatig met een vork gaatjes
over de hele oppervlakte:
Straks kun je met een pizzasnijder repen snijden van het deeg.
Markeer en verdeel met een mes waar je repen gaat snijden.

Druk daarbij door het deeg heen,
Op die plekken de pizzasnijder niet kan komen omdat die rond is...
Trek nu met de pizzasnijder rechte lijnen
van de tegenover elkaar gemaakte markeringen.
Doe hetzelfde met de zijkanten van het deeg,
zodat je rechthoeken krijgt:
Zet de bakplaat 45 minuten in de oven van 50 graden,
zodat het knäckebröd kan rijzen:
Je kunt het ook op een warme plaats laten rijzen,
maar zorg er dan wel voor dat je de bakplaat afdekt met plastic.

De knäckebröd is mooi gerezen.
Haal de bakplaat uit de oven, en zet deze nu aan op 160 graden.
Wacht tot de oven op temperatuur is,
en zet de bakplaat 40 minuten in het midden van de oven.
Haal de plaat uit de oven, maar laat de oven aan.

Draai met een vork het knäckebröd om:
Zet de bakplaat met omgekeerde knäckebröd
voor een kwartier terug in de oven...
...en klem een lepel tussen de ovendeur:
Hierdoor wordt het knäckebröd lekker knapperig.

Ze zijn klaar.
Draai ze weer om en laat ze even afkoelen.
Prachtig luchtig:
Knäckebröd: heerlijk vol met allerlei granen zoals:
tarwe, mout, gerst, rogge, zonnebloem, haver, lijnzaad,
zemelen, pompoenpitten, maanzaad en sesam!

Je kunt je bijna geen voller knäckebröd wensen!
Maar ja, dát is het als je ze zelf maakt:-)

Heerlijk knapperig zelfgemaakt versgebakken
Scandinavisch knäckebröd!

En ze rúiken ook zo lekker :-)

Lekker bij het ontbijt, lunch, gewoon tussendoor,
of bijvoorbeeld bij een kop soep!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: